SAJEV Küçük Prens Lisesi’nde Biyoloji Kulübü kapsamında topraksız tarım çalışmaları da yapmaktayız. Amacımız, öğrencilerimizin teorik olarak öğrendikleri bilgileri kullanarak çalışmalar yapmalarını ve sonuçlar almalarını sağlamaktır.
Topraksız tarım, toprakta gerçekleştirilen geleneksel tarıma kıyasla birçok üstünlüklere sahiptir. Genel olarak iki ana uygulama biçimine sahiptir: Su kültürü ve katı ortam kültürü. Okulumuzun serasında bu uygulama biçimlerinden su kültürünü tercih ettik. Bu sistemde bitkilerin kökleri, topraktan almaları gereken mineralleri, içerisinde bulundukları mineral çözeltisinden karşılamaktadır.
Ülkemizde de son yıllarda gelişim gösteren topraksız tarımın geleneksel tarıma olan üstünlüklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1.Bitkilerin gelişimi için gereken mineraller istedikleri zamanda ve istedikleri oranda verildiği için bitkilerin gelişim hızı ve verimleri çok daha yüksektir.
2.Bitkiler kontrollü bir şekilde beslendikleri için ürünler daha kaliteli ve daha lezzetlidir.
3.Birim alanda yetiştirilen bitki sayısı geleneksel tarıma kıyasla çok daha fazladır.
4.Bitkilerde topraktan kaynaklanan hastalıklar ortaya çıkmayacağı için tarımsal ilaç kullanımı çok daha düşüktür ve ortamın sterilizasyonu çok daha kolaydır.
5.Önceki ürünün hasadı ile yeni üretime başlama arasındaki süre çok kısadır.
6.Giriş maliyetleri biraz daha yüksek olsa da üretim dönemindeki iş gücü maliyetleri ve diğer harcamalar çok daha düşüktür.
7.Toprağın bitkisel üretime uygun olmadığı çöl, kayalık alanlar, tuzlu topraklar ve hatta şehir merkezleri gibi yerlerde de uygulanması mümkün ve çok kolaydır.
Birinci dönem çalışmalarımızda, sistemlerimizde kıvırcık marul ve yeşil soğan yetiştirdik. İkinci dönem başında ise domates, salatalık, biber ve karpuz yetiştirme çalışmalarını başlattık. Şu ana kadarki çalışmalarımız oldukça verimli sonuçlar verdi ve önümüzdeki süreçte tüm bitkilerimizden ürün almayı hedefliyoruz.