SAJEV Özel Küçük Prens Lisesinde, Fransızca ve İngilizce olmak üzere iki dilli Birleşmiş Milletler Simülasyonu

13-15 Mart 2018 tarihleri arasında okulumuz MUN Kulübü öğrencileri hem Fransızca hem de İngilizce  olarak Birleşmiş Milletler Simülasyonu düzenledi. Tüm hazırlıkları MUN Kulübü öğrencileri tarafından tamamlanan bu simülasyona okulumuzun 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri katıldı.  UVERTÜR Seremonisi, Genel Müdürümüz Mehmet ÖZDENİZ’in açılış konuşması ve Yabancı Diller Bölüm Başkanı Lale Akkaya’nın programı ve programın önemini anlatmasıyla başladı.

Konferans, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Yetkilisi ve Sözcüsü Selin ÜNAL’ın “Mültecilerin Durumu”  konulu sunumu ile devam etti. Selin ÜNAL’ın sunumunun bitmesiyle Ankara Fransız Eğitim İş Birliği Ataşesi Bruno DELVALLEE “Dünyada Çocuk Sömürüsü” konulu bir konuşma yaptı. Konuşmalar tamamlandıktan sonra her MUN’da olduğu gibi her öğrencinin bir ülkeyi temsil ettiği komiteler oluşturuldu ve konu dağılımları yapıldı.

Biyolojik ve kimyasal silahların kontrol altına nasıl alınacağı ile ilgili “Silahsızlandırma Komitesi”, ırkçılık ile ilgili “İnsan Hakları Komitesi”, çevre kirliliği ile ilgili “Çevre Komitesi”, mültecilerin sağlık sorunlarına çözüm üretmek ile ilgili “Sağlık Komitesi”, mültecilerin ekonomimize entegre edilmesi ile ilgili “Ekonomik ve Sosyal Komite”, dünyadaki terör örgütlerine karşı nasıl önlem alınması gerektiği ile ilgili “Güvenlik Komitesi” oluşturuldu. Bu MUN’da da her delege gerçek dünya sorunlarını tartışarak sorunlara çözüm önerileri getirdi ve en iyi çözüm yolları, Büyük Kurul’a gönderildi. Ayrıca öğrencilerimizin sunduğu her çözüm önerisi, Fransızca ve İngilizce öğretmenleri tarafından revize edilerek bir kitapçık haline getirildi.

Bütçe planlamasından sponsor anlaşmalarına, yazışmalardan internet sitesinin oluşturulmasına tüm çalışmaları ve organizasyonu kendileri yapan öğrenciler, program sonunda sertifikalarını aldı.

Öğrencilerimiz, üç gün süren bu organizasyon sonunda yabancı dillerini geliştirerek iletişim becerilerini güçlendirmiş oldu. Bunların dışında iş birliği, problem çözme, farkındalık kazanma ve kazandırma gibi birçok kazanımı da elde ettiler. Tamamen öğrencilerin emekleriyle hazırlanan bu program, her öğrenciye farklı yönlerden önemli deneyim kazandırdı.

Bundan sonra her yıl, yine öğrenciler tarafından düzenlenecek olan bu simülasyonun sıradaki hedefi; gerek yurt içi gerek yurt dışındaki Frankofon Okullarının öğrencilerini okulumuza davet edip etkinliği daha geniş bir platforma taşımaktır. Organizasyona katılan tüm öğrencilerimizi çalışmaları ve emeklerinden dolayı kutluyoruz.