LABEL etiketine sahip on okul

Frankofoniler Arası Münazara; İstiklal Caddesi’nde bulunan “Institut Français” yani Fransız Enstitüsü bünyesinde düzenlenen, sertifika sistemli, okunan “iki Fransız gençlik kitabı”nın liselerarası iki takım hâlinde tartışıldığı bir münazara organizasyonudur. LABEL etiketine sahip Fransızca öğretim yapan on okuldan seçilen onar öğrenciyle, her yıl yapılan bu programa, okulumuz ilk defa katıldı ve gelecek yıllar için de önümüzde yeni bir kapı açıldı.

Bu organizasyona Küçük Prens Lisesinin dışında Saint-Joseph, Saint-Michel, Saint-Pulchérie, Saint-Benoit, Notre Dame De Soin, Galatasaray, İzmir Saint-Joseph, İzmir Tevfik Fikret ve Ankara Tevfik Fikret Liseleri katıldı.

Okulumuzu temsilen 10. sınıf öğrencileri Duygu İspiroğulları, Deniz Mayadağ, Buket Pekşen, Faden Öykü Özay, Elif Dereli, Başak Mehlepçi, Tuna Lakutoğlu, Dila Nur Ersan, Elif Naz Koca ve Zeynep Nazlı Gül’den oluşan takımımıza Müdür Yardımcımız Erdal Kazan ile Kütüphane Görevlimiz İrem Turan rehberlik etti.

İlk Gün

Programın ilk günü, atölye çalışmalarına ayrılmış ve her okul bir atölye çalışması üstlenmişti. Okulumuz, Resim Öğretmenimiz Ertan Baş’ın rehberliğinde “moda atölyesi”ni üstlendi. Bu atölye kapsamında, tartışılacak kitap ile ilgili, strafordan yaptığımız büyük bir yapboz, heykel ve bir sokak resmi ile atölye çalışmasını gerçekleştirdik.

Yemek atölyesi, sokak sanatları atölyesi, müzik atölyesi, kitap/okuma atölyesi ise diğer atölye çalışmalarını oluşturdu. Atölyeler, her liseden birer kişi katılacak şekilde düzenlendi. Öğlen yemeğine kadar değişik atölyelere girdik, farklı okullardan öğrencilerle çalıştık. Daha sonra, öğlen yemeği için hep birlikte yürüyerek Saint-Pulchérie Lisesine gittik. Burada, okullar olarak değil, atölyeler şeklinde gruplara ayrılarak yemeğimizi yedik. Benim için çok güzel bir gün oldu çünkü farklı insanlarla tanışma fırsatı buldum. Gerçekten de bütün gruplarda çok güzel insanlar vardı, buradan çok güzel arkadaşlıklar doğdu.

On Okuldan On Öğrenci

Öğlen yemeğinden sonra, Fransız Enstitüsüne döndük. Yaklaşık yarım saatlik bir serbest zamandan sonra münazara için Enstitünün içinde bulunan konferans salonuna indik. Burada her okulu temsilen bir öğrenci yarıştı. Lisemizi 10-C sınıfından Zeynep Nazlı Gül temsil etti. On okuldan on öğrenci, iki grup halinde yarıştı. Her grup, okuduğumuz kitaplardan birini savunuyordu. Okulumuzun bulunduğu grup “Plus Tard, Je Serai Moi” adlı gençlik romanını değişik yönlerden değerlendirerek savundu. Münazarayı da Pierre Loti Lisesinin öğrencileri yönetti.

Münazarada herkes, hem bireysel olarak hem de okulunu temsilen bulunuyordu. Derecelerin okula değil, kişiye verildiği bu münazarada, sonuçlar hemen açıklanmadı; ikinci gün Fransız Sarayı’nda yapılacak bir törenle açıklanacaktı ve herkes çok heyecanlıydı.

Münazara sonrası servislerle Şile’deki Değirmen Oteli’ne gittik. Otele 8.30 gibi vardık ve akşam yemeğini yedik. Saat on gibi de yemek salonunda bir parti düzenlendi.

İkinci Gün

İkinci gün, kahvaltıdan sonra saat on gibi, bizi üç gruba ayırdılar ve her grup dönüşümlü olarak bir etkinlik yaptı. Bu etkinliklerin biri, tartıştığımız kitaplardan birinin yazarı olan Elise Fontenaille ile konuşma ve kitabın değerlendirmesi üzerineydi. Diğeri küçük bir bilgi yarışması ve üçüncüsü de bu organizasyon ile ilgili görüşlerimizi paylaştığımız bir toplantıydı. Gruplar etkinlikleri tamamladıktan sonra sahilde yürüyüşe çıktık. Hava güneşli ve çevre de sakindi bu yüzden rahatça dolaştık. Yürüyüş sonrası yine otele döndük ve öğle yemeği yedik. Artık herkes birbiriyle kaynaşmış olduğu için, farklı okullardan öğrenciler aynı masalarda oturuyor, sohbet ediyordu.

Fransız Sarayı’nda Yemek

Öğle yemeğinden sonra herkes Fransız Sarayı’ndaki organizasyon için hazırlanmaya başladı. Resmi bir organizasyona katılacağımız için hepimiz oldukça şık giyindik. Bütün okullar hazırlandıktan sonra otelden çıkış işlemlerini yaptık ve yine bizi Şile’ye getiren servislerle saat üç gibi Beyoğlu’na döndük. Burada hepimiz tek tek kimlik kontrollerinden geçtikten sonra Fransız Sarayı’na girdik. Saray, büyük bir arazi üzerinde bulunuyordu; eski bir binaydı ama güzel bir mimariye sahipti. İki bahçesi vardı ama arka taraftaki bahçeye girmemiz yasaktı. Burada yaklaşık bir saat herkesin gelmesini bekledik. Küçük Prens Lisesinden Madame Tuğba, Madame Sabiha, Madame Lale ve Madame Melanie de törene katıldı. Daha sonra tören başladı ve kürsüde konuşmalar yapıldı.  Konuşmalarda Frankofoni’nin önemine değinildi ve münazarada derece alan öğrenciler açıklandı.

Fas yemeklerinin ikram edilmesiyle tören sona erdi.

Duygu İSPİROĞULLARI 10-B