Covid-19 (Koronovirüs) Süreci

Özel Küçük Prens Okulları olarak; pandemiye neden olan Covid-19 (Koronavirüs) hakkında dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri adım adım izlemekteyiz. T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan güncel bilgilendirme ve uyarıları da yakından takip etmekteyiz.

Bilindiği gibi; Sağlık Bakanlığının 03.03.2022 tarihli, E­-13588366-­149-­377 ve 389  sayılı yazılarında “Pandeminin geldiği noktada, salgının etkisinin azalması, aşılamanın yaygınlaşması, toplumsal hayatı eskisine oranla daha az etkilemesi ile birlikte alınan önlemlerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumun her noktasında kısıtlama şeklinde değil bireysel düzeyde uygulanması önemli hale geldiği” vurgulanarak maske kullanımı, HES kodu ve PCR testi istenmesine ilişkin mevcut tedbir ve kuralların yeniden düzenlenmesi istenilmiştir.

Bu kapsamda, maske kullanımı, HES kodu sorgulaması ve negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesi uygulamaları 3 Mart 2022 tarihi itibarıyla sonlandırılmıştır.

Yine; Sağlık Bakanlığının 26.04.2022 tarihli ve E­-13588366­-149­-581 sayılı yazısı ve Covid-­19 Bilimsel Danışma Kurulu önerileri doğrultusunda; Covid-19 (Koronavirüs) tedbirleri kapsamında açık ve kapalı alanlar dahil olmak üzere tüm alanlarda, tüm okullarda maske zorunluluğunun tümüyle
kaldırılmıştır.

Dünya ve ülkemiz genelinde aşılanma ile birlikte salgında normalleşme süreçlerinde umut verici gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler ışığında, dünyada ve ülkemizde risk ortamının ve yarattığı belirsizliğin azalması ile, özellikle eğitim alanında öğrenci ve öğretmenlerimizin maruz kaldığı kısıtlamaların da esnemesinden dolayı son derece mutluyuz.

Bu bağlamda; “Sağlık Danışma Kurulumuz” tarafından yapılan değerlendirme ile herhangi bir zorunluluk olmamakla birlikte isteğe bağlı olarak Salgın Hastalık dönemlerinde tüm öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın Okullarımızda bulundukları süre içinde maske takmaları tavsiye edilmiştir.

Ayrıca, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın temaslı ve/veya pozitif olma durumunda ve salgın hastalık belirtileri (buru akıntısı, ateş, mide bulantısı, baş ağrısı vb.) göstermeleri halinde okula gelmemelerini ve okula bilgi verilmesini rica ederiz.

Özel Küçük Prens Okulları olarak, okul yaşamının bütününde de dahil olmak üzere; eğitimci, öğrenci, veli, paydaş ve tüm çalışanlarımıza yönelik koruyucu sağlık politikalarının belirlenmesi, denetlenmesi, izolasyon, filyasyon, hijyen ve sağlık güvenliği vb. konulardaki uygulamalar, takip ve öneriler geliştirmek, Covid-19 (Koronavirüs) ve benzeri salgın hastalık sürecinde etkin korunma ve hızlı müdahale çalışmalarını sağlamak amaçlarıyla, İşyeri Hekimimiz Başkanlığında Nisan 2020 tarihinden itibaren “Salgın Hastalıktan Korunma ve Yönlendirme Komitesi” kurulmuş olup, çalışmalarını yürütmektedir.

Salgın Hastalıktan Korunma ve Yönlendirme Komitesi

  • Kurucu Temsilcisi& Genel Müdür
  • Okul Müdürlükleri
  • İşyeri Hekimi
  • İnsan Kaynakları Müdürü
  • İdari İşler, Satınalma ve Depo Yönetimi Sorumlusu
  • İç Kontrol ve Denetim Müdürü

Komite, salgın hastalıklara yönelik, tüm fiziki alanları ve ilgili tüm tarafları kapsayan risk değerlendirmesi çalışmalarını yapmakta ve yapılan bu risk değerlendirmesi sonuçlarına göre de Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol İçin Eylem Plan (lar)ı hazırlatarak, planların uygulanmasını ve kontrollerini sağlamaktadır.

Ayrıca; Salgın Hastalıklar ve Covid-19 (Koronavirüs) hakkında dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeleri adım adım izlemekte olup, T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan güncel bilgilendirme ve uyarıları da yakından takip etmektedir.

Sağlık Danışma Kurulu Üyeleri İşyeri Hekimi
İK Müdürü
Okul Müdürleri
İzolasyon Sorumluları Okul Hemşireleri
Filyasyon/İletişim Sorumluları
Veli -Öğrenci için Okul Müdürlüğü/ 0216 622 6510
Personel için İnsan Kaynakları Müdürlüğü/ 0553 1665474
Taşeron/Ziyaretçi için İdari İşler Müdürlüğü/ 0552 2620146
E-posta adresi epidemik@kp.k12.tr

Salgın Hastalık ve Covid-19 (Koronavirüs) Vakaları ile ilgili bildirim alındığında, temaslı/yakın temaslı olarak uygulanacak iletişim hiyerarşisi aşağıdaki gibidir.

Veli -Öğrenci için: Okul Müdürlüğü, temaslı/yakın temaslı öğrenci, öğrenci velisi ve resmî kurumlar,                                                                                              Personel için: İnsan Kaynakları Müdürlüğü, temaslı/yakın temaslı çalışanlar ve resmi kurumlar,                                                                                                        Taşeron-Ziyaretçi için: İdari İşler, temaslı/yakın temaslı kişiler ve resmi kurumlar İle iletişim kurar.

Kampüs 1: Özel Küçük Prens Lisesi

Hijyen, Enfeksiyondan Korunma ve Kontrolü Acil Durum Ekibi (Kampüs 1);

Rüya Yücel İnsan Kaynakları Müdürü / Ekip Sorumlusu
Erdal Kazan Lise Müdürü/Ekip Üyesi
Dr. Pınar Güngör İşyeri Hekimi/Ekip Üyesi
Özgür Yalçın İç Kontrol ve Denetim Müdürü /Ekip Üyesi
Alpay Serbez İdari İşler, Satınalma ve Depo Yönetimi Sorumlusu/Ekip Üyesi

Kampüs 2: Özel Küçük Prens Anaokulu, İlkokulu, Ortaokulu

Hijyen, Enfeksiyondan Korunma ve Kontrolü Acil Durum Ekibi (Kampüs 2)

Rüya Yücel İnsan Kaynakları Müdürü / Ekip Sorumlusu
Elvan Kandemir Anaokulu Müdüresi/Ekip Üyesi
İhsan Zeren İlkokul-Ortaokul Müdürü/Ekip Üyesi
Dr. Pınar Güngör İşyeri Hekimi/Ekip Üyesi
Özgür Yalçın İç Kontrol ve Denetim Müdürü /Ekip Üyesi
Yılmaz Yıldırım İlköğretim Müdür Başyardımcısı/Ekip Üyesi
Alpay Serbez İdari İşler, Satınalma ve Depo Yönetimi Sorumlusu/Ekip Üyesi

SALGIN HASTALIK VE COVID-19 ACİL DURUM TELEFONLARI LİSTESİ (Dış İletişim Bilgileri)

AMBULANS 112
ALO SABİM 184
SANCAKTEPE İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (0 216) 311 7530
SANCAKTEPE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ (0 216) 622 7315
(0 216) 622 7316
Covid-19 (Koronavirüs) hastalığı, ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür.

Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan bölgesinde yeni tanımlanan bir tür olan 2019 Novel Koronavirüs Enfeksiyonu (2019-nCoV) yaygın enfeksiyonlara ve ölümlere sebep olmuştur. Bu salgının dünyaya yayılmasını önlemek amacıyla bu bölgeye karantina uygulanması ve yolculuk kısıtlamalarına rağmen salgın birkaç ay içinde bütün dünyaya yayılmış ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından 12 Mart 2020 tarihinde Küresel Pandemi ilan edilmiştir.

T.C. Sağlık Bakanlığı Ocak 2020’de kurduğu Bilim Kurulu ile bu salgından korunma ve ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden itibaren de salgınla mücadeleye başlamıştır.

Covid-19 şusları dönemsel olarak mutasyonlara uğramaktadır. Halihazırda tüm dünyada ve ülkemizde Omicron Varyantı baskındır. Hastalığın bulaşıcılığının çok artmasına sebep olan bu mutant virüsler nedeniyle zaman zaman ülkemiz ve dünya çapında seyahat kısıtlamaları ve ilave tedbirler alınabilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?
Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Nasıl Bulaşır?
Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağza temas etmek risklidir.

Kimler Daha Fazla Risk Altında?
Covid-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir.
– Vakaların yüzde 80’i hastalığı hafif geçirmektedir.
– Vakaların %20’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir.
– Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkilemektedir.

Hastalıktan En Çok Etkilenen Kişiler:
– 60 yaş üstü olanlar
– Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar:
– Kalp hastalığı
– Hipertansiyon
– Diyabet
– Kronik Solunum yolu hastalığı
– Kanser gibi
– Sağlık Çalışanları

Tanı Nasıl Konur?
Covid-19 tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarlarında ve yetkilendirilerek belirlenmiş Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

T.C. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen başlıca korunma yöntemleri aşağıdaki gibidir:
• Maske Kullanımı: Maske kullanımına uyulması salgının yayılmasını önlemede önemli bir korunma yöntemidir.
• Sosyal Mesafe: Sosyal uzaklaşma; kalabalık ortamlardan, toplu etkinliklerden uzak durmak, tokalaşma ve sarılma gibi yakın temaslı hareketlerden kaçınmak ve kişiler arası mesafenin, özellikle kapalı alanlarda, 3-4 adım / 2 metre uzaklığında korunması anlamına gelir.
• Hijyenik Korunma Yöntemleri: Yaşam alanlarımızda ve kişisel temizliğimizde azami ölçüde hijyenik korunma yöntemlerine dikkat edilmesini önermekteyiz.

Dünya genelinde ve ülkemizde Covid-19’a karşı aşı geliştirme çabaları sonuç vermiş ve bu aşıların kitlesel uygulamasına Türkiye’de 14 Ocak 2021 tarihinde başlanmıştır. 28 gün ara ile iki doz olarak uygulanan Covid-19 aşısı Eylül 2021 itibari ile 12 yaşını doldurmuş herkese uygulanmaktadır. Covid-19 aşılarının hatırlatma dozlarının yapılması koruyuculuğun devamı açısından zaruridir.

T.C. Sağlık Bakanlığının hazırlamış olduğu ve 4 Mart 2022’de güncellenen detaylı korunma yöntemlerini içeren Covid-19 (Koronavirüs) Rehberine, Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberine, Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformuna aşağıdaki bağlantıları tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Covid-19 VİRÜSÜNÜN VARYANTLARI NELERDİR?

Covid-19 virüsü ilk saptandığından günümüze kadar çok sayıda farklı mutasyon geçirdi. Bu mutasyonların sonucunda Covid-19 virüsünün karakteristik özelliklerinde önemli değişimlere neden olan önemli varyantlar şunlardır;
• Alfa varyantı ilk olarak Birleşik Krallık’ta ortaya çıktı
• Beta varyantı ilk olarak Güney Afrika’da bulundu
• Delta varyantı ilk olarak Hindistan’da görüldü
• Gama varyantı ilk olarak Brezilya’da tespit edildi
• Omicron varyantı ilk olarak Güney Afrika’da görüldü.
• Eris varyantı ilk olarak Güney Afrika’da görüldü.

OMİCRON VARYANTI NEDİR?
Covid-19 virüsü devamlılığını sürdürmek için ilk ortaya çıktığı günden günümüze kadar mutasyon geçirmeye devam etmektedir. Omicron varyantı da bu mutasyonların sonuncusudur. Omicron varyantı 2021 yılının son çeyreğinde yani 11 Kasım’da Güney Afrika’da tespit edildi ve 24 Kasım 2021’de Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirildi. Diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olan ama daha hafif hastalığa neden olduğu belirlenen Omicron, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-COV2 virüsünün tüm dünyada yayılmakta olan mutasyona uğramış yeni varyantıdır.

Omicron’un tespit edildiği ülke sayısı hızla artıyor. Şu ana kadar dünyanın 24 ülkesinde Omicron varyantına rastlandı. En fazla vaka 77 ile Güney Afrika’da tespit edilirken, onu 22 vaka ile İngiltere takip ediyor. Omicron Varyantının görüldüğü başlıca ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Portekiz, Hollanda, Belçika, Fransa, İtalya, İspanya, Hindistan, Yunanistan, Brezilya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan bulunmaktadır.

OMİCRON VARYANTI NASIL BULAŞIR?
Covid-19’un mutasyon geçirerek ortaya çıkan yeni varyantlarının bulaşma şeklinde belirgin bir fark bulunmamaktadır. Covid-19, infekte bir kişinin virüsü taşıyan damlacıkları ve küçük parçacıkları solunum yoluyla dışarı atmasıyla toplumda yayılır. Bu parçacıklar başka kişiler tarafından solunabilir veya göz, burun ağız mukozasına temas edebilir ya da çevre yüzeyler virüs taşıyan solunum salgıları ile kirlenebilir. Bu salgılarla temas eden ellerin ağız, göz veya burun mukozası ile temas etmesi de bulaşmaya neden olabilir. Bulaşma en çok 2 metreden daha yakın maskesiz temaslarda olur.

OMİCRON VARYANTI BELİRİTLERİ NELER?
Delta varyantının en yoğun olduğu dönem ile Omicron varyantının en yoğun görüldüğü dönemdeki pozitif vakalarda görülen semptomlar karşılaştırıldığında her iki varyantın da belirtileri birbirine benzerlik gösterdiği ortaya çıktı. Bu belirtiler şunlardır;
• Ateş
• Burun akıntısı
• Boğaz ağrısı
• Baş ağrısı
• Genel vücut yorgunluğu
• Tıkanıklık ve burun akıntısı

Omicron varyantının görüldüğü hastalarda yukarıdaki bulguların dışında bu belirtiler de daha seyrek olarak görülebilir;

• Koku ve tat kaybı
• Deride kızarıklık, döküntü

OMİCRON VARYANTINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Hasta kişilere evde kalmaları ve diğer insanlardan izole olmaları, iyi havalandırılan ortamlarda bulunmaları, maske takmaları, sağlıklı hijyen alışkanlıklarını sürdürmeleri, yeterli dinlenmeye önem vermeleri ve semptomlarına yönelik tedavilerini almaları konusunda önerilerde bulunulmaktadır.

Ayrıca, grip mevsimi için ideal olan sonbaharda en güncel virüslere karşı uyarlanmış aşı ve Sağlık Bakanlığı uyarılarını takip etmek önerilir.

ERİS VARYANTI NEDİR?
Eris varyantı “virüsü”, COVID-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanmış olup omicron varyantında görülen mutasyonların yanı sıra, EG.5.1 olarak adlandırılan bir mutasyona sahip olan virüstür. Bu mutasyon, Eris varyantının insan hücrelerine daha kolay bağlanmasına ve çoğalmasına yardımcı olabilir.

İlk olarak 17 Şubat 2023’te bildirilen EG.5 varyantı (ERİS), 2021’in sonlarında görülmeye başlayan ve o zamandan beri birkaç mutasyona uğrayan Omicron’un alt varyantıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, 19 Temmuz 2023’te izlenen varyant (Variant Under Monitoring-VUM) olarak belirlendi. DSÖ, 9 Ağustos 2023 tarihinde yapılan İlk Risk Değerlendirmesine göre EG.5’i ve onun alt türlerini bir ilgi varyantı (Variant Of Interest-VOI) olarak belirlediğini bildirdi ve sağlık yetkililerine bulaşmasını dikkatle izlemelerini tavsiye etti.

2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla, Eris varyantı, 51 ülkede tespit edilmiştir. Bu ülkeler arasında, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Brezilya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan bulunmaktadır. Eris varyantı, dünya çapında COVID-19 vakalarının yaklaşık %17,4’ünü oluşturmaktadır.

ERİS VARYANTI NASIL BULAŞIR?
Eris varyantı, diğer COVID-19 varyantları gibi solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Bu damlacıklar, bir kişinin hapşırması veya öksürmesi sırasında havaya salınır ve başka bir kişinin nefes alması veya göze veya burnuna dokunması yoluyla bulaşabilir. Bu salgılarla temas eden ellerin ağız, göz veya burun mukozası ile temas etmesi de bulaşmaya neden olabilir. Bulaşma en çok 2 metreden daha yakın maskesiz temaslarda olur.

ERİS VARYANTI BELİRİTLERİ NELER?
Eris varyantının belirtileri, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzerdir. En yaygın belirtiler şunlardır:
• Eris varyantında en çok görülen belirti: Boğaz ağrısı
• Eris’te en çok görülen ikinci belirti: Balgamlı ve balgamsız öksürük
• Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
• Değişen koku alma duyusu
• Baş ağrısı
• Hapşırma
• Ses kısıklığı
• Ateş
• Yorgunluk

ERİS VARYANTINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR
Hasta kişilere evde kalmaları ve diğer insanlardan izole olmaları, iyi havalandırılan ortamlarda bulunmaları, maske takmaları, sağlıklı hijyen alışkanlıklarını sürdürmeleri, yeterli dinlenmeye önem vermeleri ve semptomlarına yönelik tedavilerini almaları konusunda önerilerde bulunulmaktadır.

Ayrıca, grip mevsimi için ideal olan sonbaharda en güncel virüslere karşı uyarlanmış aşı ve Sağlık Bakanlığı uyarılarını takip etmek önerilir.

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi

 Sağlık Bakanlığı, Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu

  • Öğrencilerimiz ve personelimiz kendilerinin, yakınlarının ya da temas ettikleri diğer kişilerden birinde Covid-19 testinin pozitif çıkması ve/veya hastalık şüphesi ile hastaneye gitmesi durumlarında; Okulumuzdaki iş ve işlemler, Kuruluş Vaka/ Şüpheli Vaka Transferi/ Tahliye Taahhütnamesi doğrultusunda ve Kontrol Önlemleri Hiyerarşi formuna bağlı kalınarak takip edilecektir.
  • Okul saatlerinde, öğretmen veya çalışanda salgın hastalık belirtileri görülürse (ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı vb.) kişi öncelikle okul revirine yönlendirilir. Okul sağlık çalışanı (okul hemşiresi) tarafından salgın hastalık belirtisi tespit edilmişse, öğretmen veya çalışan en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilir.
  • Okul sağlık çalışanı (okul hemşiresi) salgın hastalık belirtileri görülen öğrenciyi okul yönetimi tarafından belirlenen refakatçi nezaretinde, izolasyon odasına götürür ve ilgili müdür yardımcısına bilgi verir.
  • Salgın hastalık belirtisi gösteren öğrencinin velisi, ilgili müdür yardımcısı tarafından bilgilendirilir. Velinin, öğrencisini en kısa sürede alması sağlanarak veli, en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşuna yönlendirilen veli, çocuğunun sağlık durumu hakkında okul yönetimini bilgilendirir.
  • Kendisi ile aynı ortamda yaşayan aile üyeleri veya yakın temasta olduğu kişiler arasında Covid-19 teşhis edilen tüm çalışanlarımızın bu bilgiyi okul yönetimi/İK Müdürlüğü ile paylaşması zorunludur.
  • Salgın hastalık belirtisi gösteren öğrenci, öğretmen ve çalışan ile yakın temaslı kişiler belirlenerek bu kişilere gerekli bilgilendirme yapılır ve karantina süreci başlatılır. Salgın hastalık belirtisi gösteren öğrenci, öğretmen ve çalışanın kullandığı alanlar boşaltılıp 24 saat havalandırıldıktan sonra temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri yapılır.
  • Covid-19 Test sonucu pozitif olan öğrenci, çalışan ve paydaşlarımıza dair bilgiler İK Bölümü tarafından Salgına Bağlı Pozitif Teşhis Konan Öğrenci, Çalışan ve Paydaşlara Dair Devamsızlık Formu (KP.FR.002) ile kayıt altına alınır.
  • Covid-19 Test sonucu pozitif olan her vaka incelenerek Acil Durum Ekibi Sorumlusu tarafından Kontrol Hiyerarşisi Formu (KP.FR.003) doldurulur ve kayıt altına alınır.
  • Vaka, şüpheli vaka, vaka transferi ile ilgili yapılacak iş ve işlemler Kurum tarafından Vaka, Şüpheli Vaka Transfer ve Tahliye Taahhütnamesi Formu (KP.FR.010) ile taahhüt edilerek kayıt altına alınmıştır

Evde veya hastanede izleme, Filyasyon aranması ve Temaslı izlemi, COVID-19 Hastalarında İzolasyonun Sonlandırılması tamamen T.C. Sağlık Bakanlığı talimatlarına göre yürütülür.

Sağlık Danışma Kurulumuz ; Millî Eğitim Bakanlığı ve TSE ortak yayını olan “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu”,    T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve yayınlanan “COVID-19 (SARS-CoV-2 enfeksiyonu) temaslı takibi,  salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması“ ve yine T.C. Sağlık Bakanlığı, “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehber”lerini kaynak alarak çalışmalarını yürütmekte, uygulanacak farklı tedbirler hakkında gerekli bilgilendirmeler ve yeni düzenlemeleri de ayrıca takip edilmektedir.

  1. Velilerimizin, öğrencilerimizi aşağıda belirtiler semptomlar açısından takip ve kontrol etmesini,
  • 37,5 derece ve üstü ateşte,
  • Solunum yolu hastalıklarında,
  • Kuru öksürük,
  • Solunum sıkıntısı,
  • İshal, bulantı, kusma veya karın ağrısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Halsizlik,
  • Burun akıntısı,
  • Vücut ağrıları,
  • Zatürre,
  • İştahsızlık
  • Nefes almada zorluğa neden olan, yeni başlayan kontrolsüz öksürük,
  • Özellikle ateşle birlikte yeni başlayan şiddetli baş ağrısı

bu belirtilerin görülmesi hallerinde  ise doktorunuza ve/veya sağlık kuruluşuna  danışmanızı, tedbir olarak öğrencilerimizi okula göndermeyerek  ilgili Okul Yönetimini bilgilendirmenizi belirtiriz.

  1. Tüm öğrencilerimizin temasta olduğu kişilerde ya da ailesinde Covid-19 şüphesi olması veya Covid-19 tespit edilmesi halinde ve/ veya izolasyon koşullarına dahil olduğunda; test sonucu dahi beklenmeden öğrencimizin velisi tarafından ilgili Okul Yönetimine hemen bilgi verilmesi gerekmektedir.
  2. Bu belirtilerden herhangi biri okulda belirlenen öğrenciler okul hemşiresi gözetiminde izolasyon odasına alınacak, öğrencilerin velileri Okul Yönetimi tarafından aranarak bilgilendirilecektir. Velinin ilgili öğrenciyi okuldan alması sağlanarak en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşuna yönlendirilen veli, çocuğunun sağlık durumu hakkında Okul Yönetimini bilgilendirir.

4 Mart 2022 tarihinde T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan kararlar doğrultusunda, öğrenci ve çalışanlarımızın Covid-19 pozitif teşhisi veya temas kriterleri, izolasyon ve takip sistemleri ile ilgili güncellenen uygulamaları aşağıdaki gibidir.

Yakın Temaslı:

  • Aynı evde yaşadığı bir aile bireyi ya da yakının pozitif olması durumunda:
  • Öğrenci veya çalışanlarımızın Covid-19 teşhisi için PCR testi yaptırmaları tavsiye edilir.
  • Ev içi temaslı sayılan öğrencinin hastalık geçiren kişinin izolasyon süresi boyunca okula gelmemesi tavsiye edilir.
  • Ev içi temaslı sayılan çalışanımızın hastalık geçiren kişinin izolasyon süresi boyunca okula gelmemesi ve evden çalışma yapması tavsiye edilir.
  • Aynı evde yaşadığı bir aile bireyi ya da yakının pozitif olması dışında, yakın temaslı olarak değerlendirilen öğretmen, öğrenci, servis şoförü, servis ve okul personelinin önerilen aşı şemasını tamamlaması durumunda koruyucu önlemlere (maske kullanımı, kişiler arası mesafe, hijyen) uyarak kendi semptomlarını da takip ederek günlük yaşamlarına, okula ve işe devam edebilirler. Semptom gelişmesi durumunda semptom geliştiği, gün semptom gelişmemesi durumunda temasın 5. günü PCR testi yaptırırlar. PCR test sonucu negatif çıkanlar okula gelmeye devam eder, aile onayı alınamadığı için PCR testi yapılamayan öğrencilerin temaslı takibi 7 gün boyunca sürecektir.İzolasyon Süreçleri:
    • İzolasyon Süreçleri ile ilgili öğrenci ve çalışanlarımızın doktor raporlarını okula bildirmeleri gerekmektedir.
    • Sağlık Danışma Kurulumuz tarafından alınan karar ile pozitif PCR test sonucu bulunan çalışanlarımız için ev izolasyonu sonrasında 8. Gün mutlaka test yaptırmaları istenmektedir.

    Öğrenci ve çalışanlarımızın hastalık teşhis ve temaslı durumları sadece MEB ve Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyon sistemi üzerinden takip edilebilecektir.

    Kişilerin sağlığı, yüz yüze eğitimin devamlılığının sağlanması ve toplumsal olarak pandemi mücadelesinin sona erdirilmesi için en önemli korunma araçlarından biri olan Covid-19 aşılarının ve güçlendirici dozlarının yapılmasını tüm paydaşlarımıza öneririz.

SAJEV Eğitim Kurumlarında, 2020-2021 Eğitim Öğretim Dönemi kapsamında, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tetkik görevlileri tarafından yapılan denetleme sonrasında; Millî Eğitim Bakanlığı ve TSE iş birliği ile oluşturulan “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” içerisinde yer alan kriterlerin yerine getirildiği, Öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve çalışanlarımıza güvenli bir eğitim-öğretim ortamı hazırlandığı ve sürdürüldüğü tespit edilerek;

Okullarımıza TSE tarafından onaylanmış “Okulum Temiz Belgesi” verilmiştir.

T.C. Millî Eğitim Bakanlığının özel okullar için zorunlu kıldığı Türk Standartları Enstitüsü (TSE) “Okulum Temiz” Belgesinin yenilenmesi sürecinde, SAJEV Eğitim Kurumlarımız TSE tarafından yeniden denetlenmiştir. Son derece başarılı bir denetim süreci geçirilerek 2021-2022 Eğitim Öğretim Dönemi kapsamında TSE “Okulumuz Temiz” Belgelerimiz yenilenerek onaylanmıştır.

Denetim sürecinde T.C. Millî Eğitim Bakanlığının hijyen şartlarının geliştirilmesi, enfeksiyon önleme ve kontrol süreçlerinin tutarlı, geçerli, güvenilir, tarafsız bir anlayışla sürdürülmesi amacıyla yürürlüğe koyduğu “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme İş Birliği Protokolü” kapsamında 250 maddeden oluşan kriter listesine uyulduğu ispat edilmiştir. Alınan bu belge ile tüm öğrencilerimizin, çalışanlarımızın ve kampüslerimiz içindeki her bireyin sağlık güvenliğinin güvence altında olduğu Türk Standartları Enstitüsü tarafından onaylanmıştır.

SAJEV Eğitim Kurumları olarak, Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayımlanmış olan kılavuzlara uygun şekilde ve SAJEV Eğitim Kurumlarının çalışan sayısı, idari yapısı, faaliyetleri vb. hususlar göz önüne alınarak, salgın hastalıklar için eğitimci, öğrenci, veli, paydaş ve tüm çalışanlarımızı kapsayacak şekilde ve uygulamaların yürütülmesini, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak amaçlarıyla birçok dokuman hazırlanmış ve düzenlenmiştir.

Bu çalışmalar neticesinde başlıca oluşturulan dokumanlar aşağıdaki gibidir;

  • SAJEV Covid-19 Uygulama Kılavuzu
  • SAJEV Eğitim Kurumları Covid-19 Acil Eylem Planları,
  • SAJEV Temizlik ve Dezenfeksiyon Planları,
  • SAJEV Bulaş Bazlı Önlem (BBÖ) Planları,
  • SAJEV Enfeksiyon Önlemleri Kontrol (SEKO) Eylem Planları,
  • Covid-19 Uygulama, Talimat ve Takip Dokümanları.

Covid-19 önlemleri kapsamındaki tüm prosedürleri titizlik ve şeffaflıkla yürütmeye devam edeceğimizi bildirir, sağlıklı günler dileriz.