5-20 Ekim Kodlama Haftası (Code week) Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan ve erken yaşlardan itibaren çocukların kodlama konusundaki farkındalıklarını artırarak bu alandaki ilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bir etkinliktir. 2018 yılından itibaren MEB iş birliği ile desteklenen kodlama etkinlikleri tüm okullarımızda öğrencilerimizin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda farklı uygulamalarda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım derslerinde gerçekleştirildi.

AB Code Week koordinatörü Alessandro Bogliolo, kodlama ile yaptığı açıklamasında “Zamanın başlangıcından, hayatımızı dönüştüren taş, demir, kâğıt ve kalem kullanarak birçok şey yaptık. Şimdi, dünyanın kodla kalıplandığı farklı bir çağda yaşıyoruz. Geleceğimizi şekillendirmek için kodlamayı öğrenelim.” diyerek bu yaklaşımın önemine değinmiştir.

Kodlamayı öğrenmek, çevremizde hızla değişen dünyayı anlamamıza, teknolojinin nasıl çalıştığına dair anlayışımızı genişletmemize, yeni fikirleri keşfetmemize, yenilikler için becerilerimizi ve yeteneklerimizi geliştirmemize yardımcı olur. Günümüz teknolojileri göz önünde bulundurulduğunda gelecek nesillerin hayatlarını şekillendirebilmesi, çılgın fikirlerini hayata geçirebilmesi ve dezavantajlı insanlara umut olabilmesi için hesaplamalı düşünce, problem çözme, yaratıcılık gibi 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeleri gerekmektedir.

Okullarımızda ilkokul 1. sınıftan Lise 12. sınıfa kadar farklı kademelerde ders ve kulüp çalışmalarıyla öğrencilerimizin hesaplamalı düşünme ve kodlama becerilerini geliştirmek için çalışmalar yapmak SAJEV Eğitim Teknolojileri Bölümü’müzün en önemli amaçlarından biridir. Avrupa Kodlama Haftası kapsamında bu çalışmalara ek olarak ilkokul kademesinde dijital sistemler ve algoritma konularında bilgisayarlar ve farklı materyallerle çalışmalarını yürütürken, ortaokul öğrencilerimiz de kodlama platformlarını inceleyerek yazılım geliştirmeye ilk adımlarını attılar. Etkinlikler kapsamında bir yazılım geliştirmenin kolay bir yolculuk olmadığı ancak bu yolculukta öğrencilerimizin elde edecekleri kazanımların neler olabileceği ve neler üretebilecekleri de vurgulandı.