Dünyanın en yaygın bilim programlarından biri olan ve Türkiye’de “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” ismiyle gerçekleştirilen FIRST® LEGO® League Explore programının “7. Sezon Çevrimiçi Festivalleri”ne 30 Mayıs 2021 Pazar günü ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadık. 

2020-2021 sezonunun teması “PLAYMAKERS: Oyun Kurucular” olan programda, “Minik Bilim Kahramanı” çocuklar; farklı alanlarda hangi aktiviteleri yapabileceklerini, oyunlar ile aktivitelerin daha eğlenceli ve herkes için erişilebilir olmasını nasıl sağlayacaklarını keşfederek çözüm önerileri tasarladılar.  Saint Joseph Lisesi Eğitim Vakfı Eğitim Teknolojileri Müdürümüz Neslihan Er Amuce tarafından koordine edilen ilkokul, ortaokul ve lise kademelerimizden gönüllü öğretmenlerimizin destek verdiği festivalimize, okul takımlarımız dışında üç farklı şehirden on takım, koç ve danışmanları eşliğinde katılarak çalışmalarını paylaştılar.  

Çocukların günlük hayatta karşılarına çıkabilecek sorunlara karşı araştırma, hayal gücü ile eleştirel düşünme becerilerini geliştiren ve tüm dünyada teorik bilginin yenilikçi buluşlara dönüştürüldüğü kapsamlı STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) programlarından biri olan FIRST® LEGO® League Explore programı, Okulumuzda Eğitim Teknolojileri Bölümü tarafından ilkokul Müdürlüğümüzün desteğiyle 2019-2020 öğretim yılından bu yana sürdürülmektedir. 

Bu program kapsamında; öğrenciler koç ve danışmanları rehberliğinde 8-12 hafta süren çalışmalarla gerçek bir yaşam problemine çözüm olabilecek projeleri tasarlar, çözümlerini lego modelleri ile inşa eder, kodlar, “We Do” setlerini motor ve sensörlerle çalıştırarak hareketli modeller üretir ve tüm süreçleri içeren “Anlat Bana” posterlerini hazırlarlar.  

Çocuklar; bu sezonun “Oyun Kurucular” teması ile ilgili olarak sporun, hareket etmenin, iş birliği yapmanın, arkadaşça rekabet etmenin dünyasına giriş yaptılar. Oyun alanlarının daha eğlenceli ve herkes için erişilebilir olmasını nasıl sağlayabileceklerini keşfettiler. Bu konuda projeler ürettiler.  

Programın son aşaması olan festivaller, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi nedeniyle çevrim içi yürütüldü. Festivalimize katılan takımlar, Bilim Kahramanları Derneği yetkililerinin de katıldığı gözlemci oturumlarında projelerini paylaştılar, etkinlik oturumlarında gönüllü öğretmenlerimiz tarafından yürütülen deneylere ve eğlenceli etkinliklere katıldılar ve heyecanla beklenen ödül töreninde de güçlü oldukları yönlere göre gözlemciler tarafından belirlenen ödülleri aldılar. 

Ödül töreninde konuşma yapan Okul Müdürümüz İhsan Zeren, öğrencileri başarılı ve iş birliğine dayalı çalışmalarından dolayı tebrik ederken gelecek yıl Okulumuzda öğrencilerimizle yüz yüze bir araya gelme dileğini paylaştı. Eğitim Teknolojileri Müdürümüz ve Festival Koordinatörü Neslihan Er Amuce, konuşmasında zorluklara rağmen teknolojiyi etkin kullanan ve STEM programını tamamlayan takımları tebrik etti; bilimin ışığında aydınlık bir geleceğimiz olacağını vurguladı. Bilim Kahramanları Derneğinden program koordinatörü Aylin Yıldırım da dernek, program ve festivaller hakkında kısa bilgi vererek tüm katılımcılara teşekkür etti. 

Eğitim Teknolojileri Bölümü’nün öğretmenleriyle ilkokul, ortaokul ve lise kademesinden gönüllü öğretmenlerimizin destek verdiği festivalimiz, takımların aldığı ödüllerin açıklanmasıyla son buldu.